Gemeenten zelf verantwoordelijk voor veiligheid speeltoestellen

Gemeenten zelf verantwoordelijk voor veiligheid speeltoestellen

Minister Edith Schippers gaat de mogelijkheid onderzoeken om gemeenten ruimte te geven om particuliere speeltoestellen toe te staan in de openbare ruimte. De minister schrijft dat in reactie op Kamervragen van de ChristenUnie. Op verzoek van de Zwolse fractie stelde de landelijke partij vragen, naar aanleiding van het afkeuren van negen particuliere speeltoestellen in Zwolle.

Zijn gemeenten straks zelf de baas over hun speeltoestellen? In Zwolle startte dit jaar een pilot, waarbij bewoners met een kleine of geen tuin speeltoestellen in de openbare ruimte mochten neerzetten. Negen van deze speeltoestellen werden deze zomer echter afgekeurd door de NVWA omdat ze niet zouden voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. De gemeente ging hierop in bezwaar.

Edith Schippers vindt aan de ene kant dat het WAS het aantal ongelukken met speeltoestellen de afgelopen jaren heeft teruggedrongen. “Tegelijkertijd ben ik van mening dat buurtinitiatieven die de leefbaarheid vergroten niet onnodig moeten worden gehinderd of geblokkeerd”, schrijft Schippers. “Ik wil onderzoeken of toezicht door gemeenten op de landelijke veiligheidseisen voor speeltoestellen in bepaalde gevallen mogelijk is. De gemeenten worden in die situatie zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van deze speeltoestellen.”

In BuitenSpelen 3 van leest u een interessante discussie over deze kwestie tussen wethouder Filip van As van Zwolle en Jeroen Bos van het Keurmerkinstituut. U kunt dit artikel hier gratis downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *