Veel overdekte speeltuinen bleken vorig jaar niet in orde

Veel overdekte speeltuinen bleken vorig jaar niet in orde

Scherpe of uitstekende delen, beschadigde touwen en netten, geen of slecht dempende ondergrond om een val op te vangen en te lage randen aan een speeltoestel om een val te voorkomen: veel indoorspeeltuinen waren vorig jaar niet veilig genoeg voor kinderen……

Bij inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwamen nogal wat mogelijke gevaren aan het licht. De dienst kwam situaties tegen waar gevaar op beknelling kan ontstaan. Toestellen bleken niet goed aan de grond vastgemaakt (met het risico op omvallen) en sommige bevestigingspunten waren zo versleten, dat onderdelen los kunnen komen.

Bekijk hier de resultaten van het onderzoek bij jou in de buurt.

Buiten gebruik gesteld: In ons land zijn zo’n 150 overdekte speelterreinen. Daarvan werden er vorig jaar 37 gecontroleerd. 33 locaties hadden de boel niet op orde. Bij 15 van de onderzochte speelparadijzen waren technische gebreken aan toestellen en ontbrak het aan veiligheidscertificaten. Bij vijf locaties waren er technische mankementen en bij dertien locaties waren alleen de papieren niet op orde.

Bij een tweede ronde inspecties door de keuringsdienst NVWA waren er op tien locaties nog mankementen. Die toestellen zijn verzegeld en buiten gebruik gesteld door de dienst. Pas bij de derde controleronde in november waren alle overtredingen hersteld, ook bij Monkey Town in Spijkenisse en Ballorig in Arnhem, die als enige twee in het rapport van de NVWA nog niet als ‘goedgekeurd’ stonden.

‘Let extra op in speeltuinen’ In de overdekte speeltuinen kunnen kinderen klimmen op verschillende speeltoestellen die vaak met elkaar zijn verbonden. Ook zijn er grote luchtkussens en trampolines. De NVWA heeft een onderzoek ingesteld omdat kinderen veilig in de populaire speeltuinen moeten kunnen spelen. Vorig jaar op oudejaarsdag viel een jongetje van een opblaasbaar toestel en overleed aan zijn verwondingen.

Omdat op veel plaatsen dingen mis waren, gaat de NVWA overleggen met de branche over verbetering. Ook komen er meer inspecties. Omdat ruim driekwart van de speelhallen nu nog niet is onderzocht, adviseert de keuringsdienst begeleiders van kinderen extra op te letten in de speeltuinen. De dienst heeft een overzicht online van alle overdekte speeltuinen in ons land, met daarbij de uitslagen van de controles. Het rapport gaat over 2016, maar tot een bepaalde tijd. Omdat lang niet alle indoorspeeltuinen zijn onderzocht, staat niet overal bij of ze veilig zijn of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *